Tandlægernes gode råd og svar

Herunder kan du læse gode råd og spørgsmål om:

  • Tandlægeskift 
  • Dårlig ånde
  • Tandlægeangst 
  • Smerter ved visdomstænder
  • Tandbørstning på børn
  • Tandkødsbetændelse
  • Blegner, blitser eller aphter
 
Brænder du inde med et andet spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte os.

Få gode råd og svar på spørgsmål

Du skal bare give os et kald på +45 8616 8001 eller sende os en mail på klinik@tandlaegeteamet.dk, hvor du fortæller os, du gerne vil bestille en tid som ny patient hos os. Ved det første besøg på klinikken bedes du medbringe dit sygesikringsbevis. Når du kommer til klinikken, vil klinikassistenten sørge for, at du udfylder en blanket, således at dine røntgenbilleder samt tidligere journalmateriale kan overføres. Alternativt kan du, allerede inden du har tiden, pr. telefon oplyse os om tidligere tandlæges navn. Så vil vi sørge for, at dine røntgenbilleder og journal fra tidligere tandlæge er overført til os, inden du kommer første gang.

Du kan også skrifte til os på siden her.

Dårlig ånde kan skyldes bakterier i mundhulen, der danner ildelugtende svovlbrinteforbindelser.

Bakteriebelægningerne kommer typisk pga. dårlig mundhygiejne, og det er belægninger på tænder, tandkød og tunge, der kan give en ubehagelig lugt.

Specielt paradentose med dybe tandkødslommer kan være årsag til problemet. I paradentoselommerne findes bakterier, som man kalder anaerobe. De kan ligeledes findes omkring visdomstænder, der endnu ikke er kommet helt frem. Læse mere om paradentose her.

Er der huller i tænderne, kan bakterierne også samles her. En betændt nerve eller en løs krone kan også lugte grimt.

Mundtørhed kan også give dårlig ånde, da der ikke er spyt nok til at give en skyllevirkning i munden, hvorved bakterierne lettere sætter sig fast på tænderne og i tandkødet omkring. Mundtørhed kan bl.a. skyldes forskellige typer medicin eller sygdom i spytkirtlerne.  Flere forskellige sygdomme, f.eks. i mund, næse, svælg, mave m.m. kan også give dårlig ånde.

Så hvad skal man gøre for at komme problemet til livs? 

  • Børst dine tænder korrekt og rens mellem tænderne med tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørster. De skal børstes hver morgen og aften, og det skal tage 2 minutter pr. gang. 
  • Benyt en speciel tungeskraber eller en almindelig tandbørste uden tandpasta til at rense din tunge med.
  • Kontakt os hos Tandlægeteamet og få undersøgt, om du har caries eller dybe tandkødslommer, så det kan blive behandlet.
  • Benyt zinkholdige sugetabletter, som neutraliserer de ildelugtende svovlforbindelser. 

Først og fremmest skal du vide, at det er helt normalt at man har det svært ved at gå til tandlægen. Faktisk så er ca. 30 % af den danske befolkning i mere eller mindre grad, angste og nervøse for at gå til tandlægen. Det gør også, at vi som personale er rigtig godt udstyret til at tage os af dig, hvis du føler dig ekstra nervøs eller angst for din behandling. 

Det bedste du som patient kan gøre, er at være åben om dine bekymringer og nervøsitet, når du taler med os i telefonen eller inde ved din tandlæge. Så tager vi en stille og rolig snak om problemet og aftaler nogle ‘spilleregler’ for, hvordan behandlingen af dine tænder skal foregå. Det allervigtigste for os her i Tandlægeteamet er nemlig, at du som patient føler du bliver set og hørt, og vi får os en god forventningsafstemning, inden behandlingen starter. 

Vi har erfaring med, at det kan hjælpe, hvis vi aftaler du kan give os et tegn (f.eks. løfte armen), hvis du ønsker at få en pause midt i behandlingen. Det kan også være en god idé at aftale, hvor lang tid du højst vil være til tandbehandling af gangen. Hvis det vil gøre dig mere afslappet og mindre nervøs, kan du også bede tandlægen fortælle undervejs, hvad der laves og hvorfor. Vi ved, at det ofte er uvished og uvidenhed, der kan gøre en bange også, og så er det rart at vide, hvad de forskellige steps er i din behandling. 

Før behandlingen er det vigtigt, at du får tænderne bedøvet omhyggeligt. Her hos Tandlægeteamet smører vi overfladebedøvelse på tandkødet, inden der lægges indsprøjtning, således at det eventuelle ubehag ved stikket mindskes. Vi er alle forskellige og har alle forskellige smertetærskler, så en dialog omkring smertelindring er altid vigtig for os. 

Du anmelder skaden til dit forsikringsselskab, som derefter sender dig dine egne anmeldelsespapirer samt en tandlægeerklæring, som du medbringer til den aftalte tid hos tandlægen.
Din tandlæge laver en undersøgelse af skaden og tager de nødvendige røntgenbilleder. Ud fra dette udfylder din tandlæge erklæringen og sender den til forsikringsselskabet. Først når forsikringsselskabet har taget stilling til sagen, kan den endelige behandling udføres. Der må dog godt laves den nødvendige akutte behandling af skaden med det samme.

Du kan i første omgang skylle munden i 0,2 % klorhexidin (fås i håndkøb på apoteket) to gange om dagen. Samtidig bør du hurtigst muligt tage kontakt til din tandlæge, så det kan blive undersøgt om tanden blot er på vej frem til normal position, eller om det er nødvendigt at fjerne tanden for at undgå gentagne problemer. Et røntgenbillede kan vise i hvilken retning, tanden vokser. Det er vigtigt at vide af hensyn til prognosen for tanden. 

Vi anbefaler, at tænderne børstes af en voksen hver morgen og aften, 2 min per gang. Et barn skal være 10-12 år, før det selv kan børste tænderne godt nok. Så snart, at mælkekindtænderne er brudt frem, skal du bruge en almindelig voksentandpasta med fluor, men det er vigtigt, at du kun bruger en lille smule svarende til spidsen af barnets lillefinger. Det er desuden en god idé at bruge tandtråd mellem tænderne. Inden mælkekindtænderne kommer frem, er det ikke nødvendigt at bruge tandpasta og tandtråd.

Ved det almindelige tandeftersyn på vores klinik, holder vi også øje med, hvordan dit tandkød har det samt tjekker, om du er ved at få paradentose. Et blødende tandkød kan både skyldes tandkødsbetændelse og paradentose. Tandkødsbetændelse er forstadiet til paradentose. Tandkødsbetændelse kan helbredes helt ved grundig tandrensning samt korrekt tandbørstning og brug af mellemrumsrensere (f.eks. tandtråd, tandstikkere m.m.) Hvis du har paradentose, vil vi sammen lave en behandlingsplan for, hvordan det bedst gribes an således, at situationen kommer under kontrol. Vi har et stort udvalg på klinikken af tandtråd, tandbørster og tandpasta, og vi står altid klar til at guide dig til, hvad der er de bedste produkter til dine tænder. 

Nej, for tandsmykket limes fast uden på tanden. Det kan fjernes igen, uden der sker skade på tanden.

De hvidlige sår kaldes på fagsprog aphter og i daglig tale blegner eller blister. De skyldes en virus. Har der først været et udbrud, er der en tendens til, at de kommer igen i perioder, hvor immunforsvaret er svækket, fx som følge af stress, forkølelse o. lign. Sårene smitter ikke.

Angrebene kan forebygges ved at spise Longo-Vital tabletter, der købes i håndkøb på apoteket, supermarkeder og lignende steder. Anbefalet dosis er 6 tabletter pr. dag i minimum 2 måneder for, at der opnås den ønskede effekt.

Når der er et udbrud af aphter, kan de duppes med 0,2 % klorhexidin på en vatpind 2 gange dagligt. Der er desuden nogle, der får lindring ved at smøre Zendium tandpasta på sårene. Ligeledes mindsker daglig brug af Zendium tandpasta antallet af udbrud. Er aphterne meget store og smertefulde, kan tandlægen udskrive en recept på Kenalog salve, som skal påsmøres angrebene.

Nina Kratholm

Tandlæge

Nina blev uddannet Cand.Odont fra Aarhus Tandlægeskole i 2019, og har siden arbejdet som tandlæge i både kommunal og privat regi. Hun foretager alle typer for tandbehandling, og elsker især at nørde i, hvordan man laver den bedste plastfyldning. 

Med en opvækst i Thy er Nina en stor naturelsker der nyder lange cykelture på landevejen også. Når du er patient hos Nina vil du hurtig mærke en ro og tryghed, og hun har altid tid, til at snakke med dig om alle de tanker du måtte have til din behandling. ‘Med en god dialog kan vi forventningsafstemme og snakke om eventuel tandlægeskræk eller andre ting du føler kan spænde ben for et besøg hos tandlægen’, siger Nina.

For Nina er det især vigtigt, at man som patient er velinformeret og ved hvad du går ind til, og at I sammen finder den bedste løsning for dig og dine tænders sundhed. Tandbesparende og godt håndværk er pejlemærkerne i alle Ninas behandlinger, så du kan godt glæde dig til dit næste besøg hos os.

Andreas

Tandlæge & Klinikejer

Andreas er født i 1981 og bor i dag med sin hustru og tre skønne børn i Brabrand, tæt ved Aarhus. 

Andreas er uddannet Cand.Odont fra Aarhus Tandlægeskole i 2010, og han fik sin Jus. Practicandi i 2011. Siden 2010 har Andreas arbejdet på private tandlægeklinikker, i Danmark og i Schweiz, samt været klinikejer af egen klinik i Nordjylland. 

En af hans passioner er endodonti (rodbehandlinger) og derfor er han også siden 2020 henvisningstandlæge når det gælder rodbehandlinger. Udover hans klinikejerskab her på klinikken, er han rodbehandlingstandlæge på andre klinikker i Danmark, hvor han hjælper med de svære behandlinger. 

Når Andreas ikke laver tænder så nyder han sine løbeture rundt om Brabrand Sø, madlavning og gode vine, og masser af aktiviteter med de tre børn der holder ham i gang. 

 

Siden er på vej

Ring på +45 86 16 80 01 og bestil en tid

Leyla Valadbeigi

Klinikassistent

Leyla er født og opvokset i Iran. Hun og hendes mand samt deres sønner kom til Danmark i 2013.

Leyla har taget uddannelsen som tandklinikassistent på Tandlægeskolen i Aarhus og er udlært hos tandlægerne Nedergaard og Lassen i Aarhus. Derefter har hun arbejdet hos Tandlæge Alice Klinke i Silkeborg.

Hun har været ansat hos Tandlægeteamet siden oktober 2020, hvor du primært vil møde hende som klinikassistent til alle typer behandling hos Mette.

Ansvarsområder: Assistance ved tandbehandlinger, røntgenkvalitetssikring og sterilisation samt rengøring.

Leyla taler og skriver dansk, persisk, kurdisk. Har du brug for tolkning fra persisk eller kurdisk, er hun også rigtig dygtig til det.

Interesser: Madlavning

Carina Høj

Klinikassistent

Carina er uddannet kok i 1995 i Ålborg og har arbejdet som kok, bl.a. i Hirtshals på Hotel Skaga og i Ebeltoft på Hotel Ebeltoft Strand samt Filmhøjskolen i Ebeltoft.

I 2010 begyndte Carina sin uddannelse som klinikassistent hos Mette Munck i Ryomgård, hvor hun har arbejdet frem til, hun fik arbejde hos Tandlægeteamet i november 2020.

Carina elsker at rejse, gå ture og være sammen med familie og venner.

Carina bor på Djursland med familien, hvor hun går ture med hundene, dyrker yoga og ser sønnen’s fodboldskampe.

Motto: Et smil varmer altid.

Susanne Mikkelsen

Klinikassistent og Bogholderiansvarlig

– Susanne er uddannet klinikassistent i København i 1993
– I 1993 flyttede Susanne til Jylland (Hadsten) og fik job i Hadsten hos tandlæge Steffen Lund 1993-1995
– Hjemmeservice Firma 1995-1997
– Ansat ved Lis Sommer 1997-1998

Susanne kom til Tandlægeteamet i April 1998 og står for alt regnskab og bogholderi. Desuden assisterer Susanne på klinikken primært hos Mette.
Susanne er gift med Brian og har 2 drenge årgang 2001. Fra oktober 2021 går Susanne ned i tid, da hun er i gang med at uddanne sig til udendørs personlig træner. Herefter vil Susanne være på klinikken 3 dage om ugen.

Motto: Du kan mere, end du tror.

Anne Kronborg

Tandplejer

Anne er forinden tandplejeruddannelsen uddannet klinikassistent fra SKT i Århus i 2019, hvor hun er udlært i Åbyhøj hos tandlægerne Silkeborgvej 297.

Anne er efterfølgende uddannet tandplejer fra Aarhus Tandlægeskole i 2022 og har været en del af Tandlægeteamet siden 2022

For Anne er det vigtigt, at du som patient får en god og behagelig oplevelse i stolen, hvor vi i et samarbejde kan finde den bedste løsning for lige netop dig. 

Privat bor Anne på Frederiksbjerg i Aarhus C med sin kæreste Nicklas, som til dagligt arbejder som elektriker.

Pernille Møller Hansen

Tandplejer

Pernille er uddannet tandplejer fra Aarhus tandlægeskole i 2018, hvorefter hun har været ansat som tandplejer, i privat praksis i Herning og efterfølgende i Hinnerup.

Ansat i Tandlægeteamet november siden 2021.

Hun deltager løbende på kurser, og holder sig opdateret på den nyeste viden indenfor sit fag.

For Pernille er det vigtigt, at du som patient føler dig set og hørt. Desuden vil hun sikre, at du får dig en god og tryg oplevelse, hvor du og dine behov er i centrum.
Når du forlader Pernilles stol, er det vigtigt for hende, at du føler dig inddraget, lyttet til og godt informeret.

Pernille er kæreste med Alexander, der læser kandidat på BSS. Sammen har de en søn fra 2021 og de bor i et tvillingehus i Aarhus N.

I fritiden bruger Pernille meget tid med familie og veninder. Derudover hjælper hun med at renoverer deres hus og er glad for at spille lidt håndbold, når tiden er til det.

Motto: Vær dig selv, alle andre er alligevel optaget.

Mette Marie Weinrich

Tandlæge

– Tandlæge, tidligere klinikejer Tandlægeteamet. Pr. den 1.1.2024 ansat tandlæge Tandlægeteamet
Student fra Nyborg Gymnasium 1983.
– Tandlægeeksamen fra Århus Tandlægeskole 1988.
– Ansat i privat praksis Odense 1988-1989
– Ansat i privat praksis i Silkeborg og Brabrand 1989-1994.
– Siden 1994 ansat her på klinikken.
– Medejer og kompagnon med Marianne Lund siden 2001.
– Pr. den 1. 9 2019 har Mette Weinrich overtaget Marianne Lunds klinikandel i forbindelse med Marianne Lunds pensionering.
– Tidligere visitationstandlæge i Tandlægenævnet 2012-2017.
– Besigtigende tandlæge for Styrelsen for patientklager siden 2017
– Second opinion tandlæge hos Aarhus Kommune siden 2015.
– Frivillig tandlæge på Røde Kors sundhedsklinikken i Aarhus siden 2015.
– Sagkyndig i Sundhedsvæsnets Diciplinærnævn (2020-2021).
– Sagkyndig i Styrelsen for patientklager siden 2023.
– Efteruddannet i retsodontologi 2019-2023. Deltager ved behov i identifikationsopgaver.
– Fra den 1.2.2024 deltidsstuderende i Sundhedsjura på Odense Universitet.

Udover langsigtede tandbehandlinger med udgangspunkt i den enkeltes behov og ønsker, interesserer Mette Weinrich sig særligt for behandling af tandlægeskræk og kosmetisk tandbehandling, retsodontologi, implantatprotetik samt kirurgi.

Privat er Mette gift med John Ankjær. De har 3 børn, Anne Marie fra 1999, Niels fra 1997 og Jacob fra 1995. Fritidsinteresser: Løb, gymnastik, skiløb, kajak, landevejscykling, tennis og yoga. Desuden holder Mette af en god samtale med indhold.

Motto: Ingen kan være noget for alle, men alle kan være noget for nogle.

Line Bæk Andersen

Tandlæge

– Tandlægeeksamen fra Århus Tandlægeskole 2014
– Ansat i privat praksis i Hjallerup 2014-2018
– Ansat i privat praksis i Randers 2015-2018
– Ansat i Aarhus Kommunale Tandpleje 2018
– Chefdistriktstandlæge i Grønlands Tandplejen i Ilulissat 2019
– Ansat hos tandlægeteamet siden september 2019.

Line er en tandlæge med et roligt sind og en rigtig nordjyde. For hende er det vigtigt at give patienterne en god oplevelse i stolen og finde den bedste løsning for den enkelte patient. Line kan godt lide at følge med udviklingen og holder sig opdateret ved løbende at deltage i flere kurser.

Line er kærester med Alex, som er uddannet maskiningeniør. De har sammen boet i Grønland i 7 måneder. Nu er de kommet hjem til Danmark og har købt deres første hus, hvor deres kræfter skal bruges på at gøre det til deres fremtidige hjem. Line bruger sin fritid på at styrketræne og gå til spinning. Ellers er Line et stort familiemenneske, der bruger meget tid på at hygge med sin familie og lege med sine nevøer.

Line forsøger at lave efter mottoet ”Lad ikke bekymring styre din fremtid.”